Защо бащата трябва да е близо до детето

Защо бащата трябва да е близо до детето

Ролята на бащата в семейството е изключително важна за детето. Тя развива социалното, емоционално и интелектуално развитие на мъника.

Всъщност, да си добър баща не е толкова лесно, но е едно от най-важните неща, които мъжът може да направи. Постоянното присъствие на таткото играе огромна роля в живота на детето.

Татко, бъди готов, защото твоята издръжливост ще бъде тествана. Детето ви със сигурност има безгранична енергия – физическа, интелектуална, социална, и вие ще бъдете предизвикани да издържите. Важно е да изградите добър образец, който да бъде пример за вашия мъник за цял живот.

Когато наистина сте част от детството на детето, вие му показвате, че се интересувате от него, че се забавлявате с него и най-важното – че искате да бъдете негов баща.

Бебетата се нуждаят от сигурност, която получават, когато майката и бащата отговарят веднага на техните усмивки, плачове и сигнали. Когато бебето създаде връзка и с двамата си родителите, то има по-големи шансове да бъде щастливо, успяло и по-лесно приспособимо в живота си. Бащите са толкова отговорни да отговарят на нуждите на детето, колкото и майките. Когато таткото прекарва повече време с детето, той разбира какви са неговите нужди и може да разчете знаците на бебето.

Играта с татко пък помага на децата да развият емоционално знанието си и по този начин те могат да идентифицират своите собствени емоции, да приемат емоционалния опит на другите и да опишат емоциите си. Доказано е, че когато децата разбират какво чувстват и знаят как да контролират емоциите си, се разбират и общуват по-добре с другите деца.

Друга причина за важността на таткото е, че когато прекарва време с детето си, той, дори подсъзнателно, го предизвиква да опитва нови неща, да експериментира по-смело и да стане по-независимо.

Докато майката се грижи за по-емоционалната страна, то таткото изгражда чувство на сигурност в детето. Като цяло, и майката, и бащата играят огромна роля за развитието на детето.

Из „Първите седем“

Коментарите са забранени.