10 грешки във възпитанието, които все някога правим

 1. Липсата на правила.
  Децата имат нужда и очакват от нас ред и правила за поведение.
  Правилата не просто правят живота разбираем и предсказуем, но създават и сигурност за децата.
  Понякога децата са готови да поддържат повече ред от възрастните.
 2. Без награди и поощрения.
  Винаги хвалете и поощрявайте детето си, когато направи нещо хубаво, като например спазване на правилата по време на игра, демонстриране на добри обноски, споделяне на играчки и при всякакви нови постижения.
  Това ще повиши увереността на детето, че се справя с предизвикателствата в живота.
  Може да поощрите детето си по различни начини – като го похвалите, дадете му специална награда или организирате семеен излет.
 3. Дефицит на време.
  Без значение колко сме заети децата очакват от нас качествено време, а не само време в което да налагаме очакванията си, да изискваме и да ги порицаваме.
 4. „Четене на лекции.”
  Запомнете монологът не води до комуникация. Твърде вероятно по време на „четенето на лекция” детето да ви чува, но да не ви слуша изобщо.
 5. Физически наказания.
  Целта на всяка форма на дисциплина е детето да усвои умения за самостоятелно справяне и самоконтрол.
  Това не може да бъде постигнато с физически наказания. Родителите, които удрят децата си и ги наказват физически, внушават враждебност и негодувание, а не уважение.
 6. Внушаване на вина.
  Често родителите прехвърлят вината за случващите се неприятни събития в живота върху децата си. „Защо винаги тревожиш баща си…?”, „Аз посветих живота си на теб, а ти какво правиш…”, „Ако ме обичаш ще направиш това, което искам…”
 7. Не четем книги на децата си.
  Четенето е най-лесният начин за прекарване на качествено време с детето. Безплатно е и дава ценни уроци по различни теми от живота, както и силно подхранва въображението на детето. Добре е четенето да се превърне в ежедневен ритуал. Започнете да четете на детето си още след раждането.
 8. Прекалена строгост.
  Децата се нуждаят от насоки и увереност, че възрастните им предоставят сигурност и любов. Твърде много ограничения и твърде много контрол, ще изградят негодувание в децата, което може да рефлектира негативно на отношенията родители-деца в юношеска възраст.
 9. Прекалено толерантни.
  Обратното на прекалено строгите родители са прекалено толерантни. Основна цел на възпитанието е родителят да поставя ясно структурирани правила, за да осигури сигурност на детето си.
 10. Забравяме да казваме, че ги обичаме.
  Никога не спирайте да казвате колко обичате детето си. Децата, които не чуват „Обичам те.” израстват със съмнения особено, когато живота им поднася трудни моменти. Казвайте „Обичам те” всеки ден, повече от един път на ден и прегръщайте детето си.

Коментарите са забранени.