Пет начина да стимулирате физическата активност на детето си

Заниманията са подходящи за деца на възраст от 3 до 4 години.

 1. Изведете детето в природата
  Може би за Вас е по-удобно и лесно да сложите детето в количка, колело, столче за кола. За детето със сигурност това не е никак добре, затова при всеки удобен случай когато сте навън, оставяйте детето да бяга свободно (естествено под ваш надзор). По принцип децата са много по- склонни да бягат, скачат и да упражняват всякакъв друг вид физическа активност когато са навън, отколкото ако са в затворено пространство. Играйте на топка, криеница и всякакви други игри изискващи движение.
 2. Размърдайте се и потанцувайте
  Когато разходката навън изглежда невъзможна – вали проливен дъжд, детето Ви е болно – тогава просто пуснете CD с динамична музика. Не е задължително да бъде детска. Станете и се раздвижете като потанцувате заедно с детето.
 3. Упражнявайте се заедно
  Вие вече знаете, че това което правите има пряко влияние върху поведението на детето. Ето защо както винаги личният пример е най важен. Нека детето Ви свикне с движението. Винаги когато имате възможност вървете пеша, а не използвайте колата – отидете до магазина, до дома на приятели. Включете детето в собствените Ви тренировки – това ще е истинско удоволствие за него. Покажете му как да изпълнява Вашите упражнения. Редовно правете семейни излети на открито
 4. Присъединете приятели на детето
  Най- добре ще бъде детето Ви да има компания по време на физическите занимания. Поканете приятелите му да поплуват заедно в басейна. Или ги заведете на езда, кажете им да карат колела заедно, да се гонят. Уверете се, че децата имат възможност да бягат, да скачат – под зоркото око на възрастен разбира се. Може да се събирате и с приятелски семейства, за да могат децата да играят, докато родителите си приказват.
 5. Проучете възможността да запишете детето си на организирани спортни занимания
  Дори в тази ранна възраст, децата могат да посещават уроци по плуване, гимнастика или танци. Самоче не претоварвайте Вашето дете. За дете което 5 дни в седмицата е на детска градина, дори и един допълнителен урок може да дойде в повече. В същото време ако детето не посещава градина, а седи в къщи – може да има нужда от повече спортни занимания. Всичко е строго индивидуално. Основният акцент обаче, е че не трябва да насилваме децата, а всичко да бъде леко и забавно за тях. Това не е времето когато се тренират шампиони. 20 минути на урок са предостатъчни. Освен това преди да запишете детето, помолете за пробен период за да видите дали то ще прояви интерес и как ще му се отразят заниманиятa.

Източник http://bratscool.bg/news/52/pet-nachina-da-stimulirate-fizicheskata-aktivnost-na-deteto-si-%28vyzrast-ot-3-do-4-godini%29

Коментарите са забранени.